Spørsmål & svar

Her finner du de vanligst stilte spørsmålene, og hvis du klikker på dem får du svaret.

1. Vil hesten min ha behov for elektrolytter når den er i arbeid?

Når hester svetter vil de miste elektrolytter og derfor trenger de påfyll av dette. Det meste av dette vil de få gjennom normal fôring, spesiellt om de går på en Lucerne/Gress basert diett som Simple System. Spesiellt Lucerne har høyt innhold av essensielle elektrolytter som kalsium, magnesium, kalium og tilfører mer natrium enn korn. Natrium kan det være behov for å tilføre mer av og dette gjøres med vanlig saltstein. Gjerne en økologisk saltstein. Ved varmt vær eller mye svetting i konkurranser kan du ha en teskje til to spiseskjeer salt i foret til hesten i forhold til hvor stor den er. Om du er borte og konkurrerer kan det være nyttig å tilby hesten en bøtte med vann med salt og en uten. Bruk en teskje pr 4,5 Liter eller ca 25 g salt pr 5 Liter. Og sørg alltid for at hesten har fri tilgang til friskt vann.

2. Trenger hesten vitamin/mineral tilskudd når den får Simple System fôr?

Det korte svaret er Nei. Grønnt fôr med litt gressing i tillegg vil gi hesten nok karoten til å lage Vitamin A og Vitamin E – og denne naturlige formen er mer effektiv enn den kunstig framstilte. Fôring basert på Godt Grovfôr, Lucerne og gresspellets som er uten tilsettningsstoffer vil holde de sunne tarmbakteriene friske. Og disse lager Vitamin B kompleks og Vitamin K. En sunn hest lager sin egen C Vitamin. Noen få timer med dagslys hver dag, godt kvalitets høy om vinteren eller litt soltørket fôr som LucieNuts, Lucie cobs de er delvis soltørket, de vil sørge for masse Vitamin D2. Kunstig framstilte Vitamin A og D3 er fra dyr og kan være giftige for hesten. Mineraler og Sporstoffer kommer fra jorden og havet, slik at planter med lange/dyptgående røtter som Lucerne, Urter og Tang vil gi nok av dette til hesten. Gode beiter vil også gi nok av mineraler og sporstoffer. En analyse av Beitemark og Høyet du gir hesten vil gi svar om det inneholder nok. Linfrø i tillegg vil sørge for tilstrekkelig nivåer med omega 3.

3. Noe av fôret har høyt innhold av protein. hvorfor er ikke dette et problem?

Tallene for protein som står på allt fôr gjelder for Crude(Ubehandlet) Protein (CP) Dette er summen av fordøyelige og ikke fordøyelige proteiner. Proteinet som er i Gress og Lucerne er av veldig god kvalitet men ikke lettfordøyelige ca 50-60% blir brutt ned av ensymer i tynntarmen. Så grovfôr som er på ca 18% CP blir ca bare 9-10% fordøyelig protein. Korn og belgfrukter er veldig annerledes- dette proteinet er ikke alltid av riktig kvalitet (Balansen av aminosyrer) for hester., og 80-90% er fordøyelige slik at det utfordrer hestens fordøyelsessystem. Det ufordøyelige proteinet blir næring til tarm bakteriene og med den gode mengden det er i Grovfôr betyr det at hester som blir fôret med Høy,Lucerne og Gress har generelt sunnere og flere tarmbakterier enn de som får kraftfôr. Gjennom sommeren med mest Gressing vil analyser vise ca 20% protein og dette passer bra for hesten. Proteinet er det aller viktigste og det minst forståtte og det mest fryktede næringen til hest. Det er ikke ansvarlig for krysslammelser, forfangenhet, kolikk eller dårlig adferd, men er veldig viktig i forhold til å bygge opp og reparere muskler, blod, hud og hover.

4. Hvorfor er det Aske i fôret? Det står på etiketten et tall for aske det høres ikke godt ut?

Dette trenger du ikke bekymre deg for fordi det er ikke tilsatt aske i fôret. Tallene for Aske representerer mineralinnholdet i fôret og det er det som blir igjen om alt fôret ble brent. Vanligvis er det ett høyt enkelttall, Lucerne høyere enn Gress og ofte i lave dobbelttall. Lave tall indikerer at fôret mangler mineraler og kan da særlig ha lavt innhold av Kalsium. Noen grovfôr av lav kvalitet med høyt innhold av fiber har lavt tall på Aske. Mange korn har under 2% Aske. Om det er bra skal det være dobble tall, noe fôr kan være forurenset med jord, eller ett blandet fôr kan ha høyt innhold av salt eller malt kalksten. Sjøgress/Tang har ett Aske tall på ca 25% fordi det inneholder høye nivåer av mineraler og sporstoffer. Generelt er 8-10% Aske en god retningslinje.

5. Vår gård er økologisk. Kan vi bruke dette fôret?

Alt av vårt fôr er fritt for GMO, soya og vi bruker ikke konserveringsmiddler. Alt vårt fôr er ikke dyrket etter økologisk standard, men våre bønder bruker ett minimum av tilførsel når de dyrker våre fôr kun det som er nødvendig. Lucerne trenger lite eller ingen tilførsel når den er etablert. Så vårt fôrsystem er forenelig med økologisk drevet gård.

6. Min hest lider av mange ulike ALLERGIER, kan han fôres med Simple System?

Alle typer fôr kan forårsake allergier eller sensitivitet, de det er vanligst å reagere på er Hvete, Hvetefôr, Bygg, Soya, Konserveringsmiddler, Kosttilskudd og Tilsetningsstoffer. Selv om det ikke er en allergi er det mange hester som reagerer kraftig på tilsatt sukker som melasse eller majs sirup. Vi anvender ikke noe slikt i våre produkter: Ikke korn, restprodukter, soya, melasse eller noe fra dyr i vårt fôr. Kun rent Lucerne og Gress. Vårt komplementærfôr består av Linfrø og Sjøgress/tang. Hele produktserien er godkjent av the Vegan society og UFAS. Fyll ut spørreskjema om du lurer på noe mer, da tar vi kontakt slik at vi kanskje kan hjelpe deg med din hest.

7. Hvorfor må fôret bløtlegges?

Hestens naturlige diett inneholder vann- Gress inneholder ca 70-80% vann så ved bløtlegging av den tørkede pelletsen gjenoppretter vi dette nivået i fôret. Fôret utvider seg mye når det blir fuktet så det tar lengere tid for hesten å spise dette stimulerer hestens naturlige eteadferd nemlig å småspise over lang tid. Betfôret er FARLIG om det ikke bløtes først det sveller mye og hurtig slik at det kan føre til forstoppelser. Disse pelletsene er små å blanke så en grådig hest kan bli fristet til å svelge de uten særlig tygging. Pura Beet må ALLTID BLØTES. Det er ikke en stor risiko for forstoppelse/kvelning med Gress pellets om ikke hesten har skarpe tenner eller dårlige tenner eller er veldig grådig men uansett er det best å bløtlegge pelletsene i følge anvisning for å være helt sikker. Under hardt arbeid vil bløtet fôr hjelpe hesten og opprettholde væskebalansen. Forskning har vist at ett av de store problemene med hester som skal prestere er at de ofte er dehydrerte og derfor presterer og restituerer dårligere. Derfor er det å bløtlegge fôret en god investering i og for hesten.

8. Er Simple System fôret forfangenhets «Trust godkjent»?

Nei det er det ikke, det betyr ikke at det ikke passer for hester med forfangenhet. Vi er ett lite firma spesialisert på fôr, så å registrere oss hos Laminitix Trust er ikke noe vi kommer til å strebe etter akkurat nå. Ingen av våre fôr er tillsatt stivelse eller sukkerholdige ingredienser. Slik at alle våre ulike fôr inneholder naturlig sukker og stivelse som er under 10% totalt og noen rundt 5%. Vi bruker ikke halm da det har lavt innhold av næring og mangler vitaminer og mineraler, og det kan inneholde agro- kjemikalier fordi kornavlinger blir kraftig sprayet inkludert uken før det høstes. Mange hester med forfangenhet tåler ikke gress og vi anbefaler ikke Red Bag gress til forfangne hester og vi foreslår forsiktighet med andre tørkede gress fôr også. Forfangenhet er også ofte assosiert med EMS (diabetes 2) Equine Metabolsk Syndrom. Det er meget viktig at en hest med EMS får en diett som har så lite som mulig av oppløselige karbohydrater (sukker og stivelse) og at den får fôr med høyt fiberinnhold av god kvalitet. For hest med EMS kan vi anbefale Meta Slim som vi har utviklet i samarbeid med en ledende Heste Veterinær. Den kan vi bestille ved neste leveranse fra England.

9. Jeg blir veldig bekymret når det er vanskelig å få tak i Høy, har du noen forslag?

Det har vært en vanskelig sessong å ta inn Grovfôret pga dårlig vær og noen steder er det vanskelig å få tak i. Det er viktig at hesten har nok Grovfôr slik at de får nok fiber. I en ideell verden vil hesten ha fri tilgang på Grovfôr og vil spise kanskje 2.5% eller mer av sin kroppsvekt i tørr vekt. Dette vil være luksus nå i en periode det er vanskelig å få tak i nok og Grovfôr av god kvalitet. Uansett skal vi sørge for at hesten får minimum 2% av sin kroppsvekt regnet i tørr vekt. For en gjennomsnittlig hest på 500 kg vil den ha behov for 10 kg fôr pr dag, vekt før bløtlegging. Viktig å sørge for at det aldri går så mye som 4 timer uten at hesten har noe å spise på. 2 timer om hesten har magesår. Så da kan det være nødvendig å endre på fôringsplanen slik at hesten får mindre porsjoner og OFTERE. Vi kan også forsøke å få litt til å vare lengre f.eks Småmasket høynett, dele opp en porsjon fôr i 2 bøtter sette de forskjellige steder i boksen det vil øke tiden som hesten bruker til å spise opp fôret. Om du øker inntaket av fôr fra Simple System vil hesten ha behov for mindre Høy: Pura Beet er teknisk ikke ett Grovfôr men kostfiber som øker volumet og forlenger spisetiden for hesten også er det en god kilde til hydrering. Kan gis ca O.5% av kroppsvekten- 2.5kg tørr vekt for en gjennomsnittlig hest. Dette sveller opp til 2 fulle bøtter og kan erstatte 1-1 1/2 flak med høy. Lucie Nuts, Red bag og Blue Bag kan også brukes etter anvisning på fôrguiden. Red Bag og Blue Bag kan puttes inn i fôrballer slik at hesten må bruke enda lengere tid og har noe å småspise på. Vi anbefaler ikke å bruke halm som erstatning for høy. Det har lite næringsinnehold, kan ha mugg og har også vært utsatt for div. spraying før det høstes.

10. Jeg har blitt fortalt at jeg kan jobbe hesten rett etter fôring med deres fôr, det må vel være feil?

Hestens naturlige diett er Grovfôr som passerer hurtig gjennom magen og tynntarmen for å bli fordøyet av Mikrobiell Fermentering i Tykktarmen. Når vi begynte å fôre hestene med kraftfôr som stivelsesholdig korn og bønner ble det veldig viktig med tydelige fôringsråd slik at hesten ikke skulle bli enda mer uvell enn det bytte til kraftfôr allerede gjorde. For å forsikre seg at mesteparten av stivelsen i kraftfôret blir fordøyd i mage/tynntarm er det viktig at det får nok tid og ikke passerer for fort. Grovfôr gitt rett etter kraftfôr blir en altfor stor porsjon fôr og vil medføre at kraftfôret går ufordøyd og for fort fra magesekken/tynntarmen og over i tykktarmen. Så for å unngå katastrofen med at ufordøyd stivlese kommer over i Tykktarmen har vi regler som anbefaler små porsjoner, hvile hesten etter fôring, og at vi ikke fôrer kraftfôr en time eller to etter arbeid og vi fôrer ikke under arbeid og en sulten hest skal ikke få kraftfôr før den har spist ett flak med høy. Når du fôrer med Simple System gir du ikke hesten din noe som inneholder STIVELSE men fôrer med det som er naturlig for Hesten din. Derfor er det helt trygt å fôre med rett før arbeid. Magen overfylles aldri med grovfôr, men en liten del vil bli igjen i magen slik at det reduserer syreopphopning/magesår og sørger for at magesyren holder seg der den skal være og at klaffen til tynntarmen virker som den skal slik at galle ikke kommer inn i magesekken. grovfôret blir fordøyd av mikroorganismer og derfor bruker ikke hesten energi på denne fordøyelsen. Kraftfôr trenger enzymer for å bli fordøyd derfor skal hesten hvile under fôringen slik at blodtillførselen til tynntarmen er opptimal. Arbeid fører mer blod ut i musklaturen. Hestens fordøyelsessystem er skapt for en jevn tilførsel med mat! Ikke tidsbestemte måltider… Om hesten står uten noe å spise i 2 timer øker risiko for magesår etter 4 timer uten fôr skades de sunne tarmbakteriene. La hesten spise men ikke noe som inneholder stivelse!

11. Hvorfor må jeg fôre med Linfrø? Er ikke vanlig vegetabilsk olje eller soya olje like bra?

Deviktigsteoljeneeromega3,omega6ogomega9.Dissenumrene referer til deres kjemiske struktur. Vi er spesielt interessert i de 2 første omega 3 er betennelsesdempende og omega 6 er betennelsesfremmende. Hester er som oss de trenger mere omega 3 enn omega 6, for om det er for mye omega 6 vill det hemme effekten av omega 3 så derfor er BALANSEN viktig.

Omega 3 har mange effekter: Hjelper til å stabilisere blodsukkeret, kan beskytte mot diabetes, hjerteproblemer, matsug og depresjon. I hester også spesielt nyttig for restitusjon etter anstrengende arbeid. Det er derfor stor forskjell på ulike vegetabilske oljer fordi de har forskjellig nivå av omega 3 og omega 6. Så husk at for hester er det viktig med ett høyere nivå av omega 3 enn omega 6.

Linfrø omega 3:6

4:1

Rapsolje

1:2

Soyaolje

1:7

Riskliolje

1:29

Maisolje

1:84

Solsikkeolje

1:199

For hester er det viktig at det første nr omega 3 er større enn det neste nr omega 6. Om det ikke er det kan det føre til at hesten ikke blir så frisk som den kan være og det kan bli vanskeligere å restituere fra skade, betennelser eller trening. Ikke alle oljer er like. Og noen er veldig ute av balanse, men alle har samme nivå av kalorier. Linfrø er blitt anvendt til hester i mange generasjoner, men det er først nå vi forstår hvorfor det er så bra for hesten. Plantene som hester beitet på tidligere hadde samme nivå av omega 3 og 6 som i Linfrø, så hestene har utviklet seg til å trives med den balansen.

12. Kan jeg fremdeles bløtlegge fôret når det er kaldt om vinteren?

Sett fôret ett sted det ikke fryser. Pakk inn bøtten med ett teppe eller annet. Du kan også bruke oppvarmet vann (ikke kokende) (og ikke fra varmtvann kranen). Rett før fôring kan du ha oppi litt varmt vann til slik at fôret ikke er frosset. Du kan også tilsette litt salt ca en spiseskje pr. Dag og ca halvparten for en Ponni må ikke overdrives..

13. Hvorfor er det viktig at hesten får en diett med lavt innhold av STIVELSE?

Karbohydrater som stivelse har tidligere blitt anvendt fordi de trodde det sørget for glykogen eller energi til musklene. hesten forbruker glykogen under kort og intenst arbeid. Men hesten har utviklet seg til å få denne energien fra grovfôr som gress eller Lucerne og disse har naturlig ekstremt lavt innhold av stivelse.

Stivelse fra Mais og Bygg f.eks blir fordøyd i magen hvor mikrober gjør om stivelse til syre. Det betyr at når fôret fraktes videre blir magen tom men fyllt med ekstra syre og dette kan føre til magesår. Overskuddet av stivelse vil flytte seg til tykktarmen hvor mikrobiell fermentering vil lage mere syre. Dette kan medføre en større risiko for kolikk og forfangenhet. Sukker fra Melasse er fordøyelig for hesten men det betyr at den får blodsukker svingninger og det vil føre til høyt energinivå rett etter at den har spist. Sukker og Stivelse gir raskt utløst energi som hesten ikke kan lagre til senere når den måtte ha behov for det. Så en diett med høyt innhold av Stivelse vil gi en kort utløst energi akkurat som å spise en sjokolade.

Når blodsukkernivået stiger vil hesten produsere insulin for å fjerne sukkeret fra blodet, men hestens tilførsel av insulin er begrenset. Slik at når insulinnivået blir lavt kan hesten utvikle EMS Equine Metabolsk Syndrom og Insulin Resistanse IR som kan føre til forfangenhet. En Grovfôr diett vil sørge for at din hest har tilstrekkelig med energi lagret i musklaturen og som gir utholdenhet under arbeid. Samtidig som hesten er håndterbar og du unngår at den får problemer med fordøyelsen. En diett med lavt innhold av stivelse og sukker vil redusere risikoen for forfangenhet, kolikk, krysslammelse, magesår, fyllte ben og adferdsproblemer. Hesten trives best med det fôret den er skapt for å spise i naturen: Gress, urter og busker = Grønne planter. Der hvor hesten opprinnelig kom fra vokste det ikke planter med stivelse i.

14. Forsøkte å bytte over til deres fôr men hesten min vil ikke spise det, hva gjør jeg?

Hester som er vant til melasse og korn kan vegre seg for å spise fôr det ikke lukter sukker av. De blir sukkeravhengige akkurat som små barn. Introduser fôret gradvis i små porsjoner i det fôret hesten nå får. Øk gradvis med mer fra Simple System. Du kan ha i litt usukkret eplejuice i en overgangsperiode. Pura Beet er også god og blande med den er også sikker for hester som er forfangne. Hester og Ponnier er BEITEDYR og det er naturlig for de å velge ett fôr for så å gå bort fra det og over til Høy f.eks en stund, for så å komme tilbake å spise mer. Dette er det ikke nødvendig å bekymre seg for DETTE ER NORMAL ETEADFERD!!

15. Min hest er blitt mye roligere etter at jeg byttet over til deres fôr og det er supert, men den har ikke nok energi under konkurranser. Hvordan kan jeg øke energien uten at det går utover hestens adferd?

Til en hest som trenger ekstra energi på en konkurransedag kan det være nyttig å justere fôringen utifra dette og gi hesten målrettet fôring. Det vil enkelt si at du förer din hest ekstra når den har ekstra arbeid.

Red Bag gress pellets er laget fra vårgresset og har 10 % mer energi enn havre, men den gir langsom utholdenhets energi. Du kan tilsette Red Bag gresspellets til din hests fôr en time før konkurranse, dette vil gi han den ekstra energien den trenger gjennom hardt arbeid. Fordi dette fôret er ett grovfôr produkt kan den spise av dette helt fram til du skal starte. For ponnier vil Blue Bag ha samme effekt- dette er fra sommergresset og derfor litt lavere energiinnhold. Blue Bag kan fôres eksakt på samme måte som Red Bag. Alle hester og ponnier er individuelle derfor er det viktig at du prøver deg fram med hvor mye Red Bag din hest trenger for krevende oppgaver, dette er nyttig for da vil du etter hvert vite eksakt hvor mye den trenger før en bestemt konkurranse.

16. Hvorfor er det ikke en liste med vitaminer og mineraler på deres fôrsekker?

Vitaminer og mineraler i Fôr:

Når du ser på etikkettene på fôrbaggene er det ofte en imponerende lang liste med tilsatt vitaminer og mineraler. Dette vil du ikke finne på Simple System sekkene for vi har ikke tilsatt noen! Når hesten blir fôret med Grovfôr av god kvalitet er det ikke behov for å tilsette vitaminer fordi fôret i seg selv tilfører det hesten behøver – som naturlig GRESSING har gjort i 30 millioner år ! Gress og Lucerne er tørket i UK av medlemmer av British Assosiation of Green Crop Driers, og de har analysert dette superfôret for Vitaminer og Mineraler med følgende resultat: Jeg har også tatt med tallene for Havre ( NRC; 2007) for å kunne sammenligne med Korn:

Enhet

Tørket Gress

Tørket Lucerne

Havre

Kalsium

% Tørrt

0.72

1.37

0.07

Fosfor

«

0.3

0.29

0.3

Magnesium

«

0.18

0.21

0.16

Kalium

«

1.58

1.9

0.45

Natrium

«

0.28

0.14

0.06

Svovel

«

0.39

0.35

0.23

Kobolt

Mg/Kg DM

0.34

0.28

0.06

Jod

«

0.45

0.49

0.13

Kobber

«

7.9

6.9

6.7

Jern

«

584

145

80

Mangan

«

104

25

40

Molybden

«

1.05

1.0

?

Sink

«

38.4

22.4

39

Selen

«

0.28

0.14

0.24

Vit E

iu/Kg DM

32.3

34

15

B- Karoten (Vit A)

Mg/Kg DM

57.2

31.2

0.2

Som du kan se av tabellen over har Havre lavere innhold av makromineraler enn grovfôr bortsett fra Fosfor. Havre er også lavere i alle mikromineraler/ sporstoffer bortsett fra mangan, sink og selen. Det er stor forskjell i Vitaminer og Mineraler. Bearbeidet fôr som hvetefôr og Havrefôr vil ha enda lavere tall..

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_fetch_row() in /customers/0/2/4/think-equine.no/httpd.www/wp-content/plugins/vsf-simple-stats/vsf_simple_stats_shutdown.php:17 Stack trace: #0 /customers/0/2/4/think-equine.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(287): VSFSimpleStatsShutdown->shutdownHook('') #1 /customers/0/2/4/think-equine.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(311): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #2 /customers/0/2/4/think-equine.no/httpd.www/wp-includes/plugin.php(478): WP_Hook->do_action(Array) #3 /customers/0/2/4/think-equine.no/httpd.www/wp-includes/load.php(1007): do_action('shutdown') #4 [internal function]: shutdown_action_hook() #5 {main} thrown in /customers/0/2/4/think-equine.no/httpd.www/wp-content/plugins/vsf-simple-stats/vsf_simple_stats_shutdown.php on line 17